IT'S NEVER TOO LATE IN THE DAY YOU START YOUR DAY OVER.ALWAYS BELIEVE THAT SOMETHING WONDERFUL IS ABOUT TO HAPPEN.TAKE PRIDE IN HOW FAR YOU HAVE COME AND HAVE FAITH IN HOW FAR YOU CAN GO.I HAVE NO SPECIAL TALENT.I AM ONLY PASSIONATELY CURIOUS :)

sebenarnya, saya dah tak tahu nak buat macam mana dah. tapi Allah masih ada.

Assalamualaikum.

hai hai, saya datang balik.

okeh, hm.

sebenarnya teringat nak buat luahan rasa ni masa lepas mandi tadi.
hah. bodoh.

takde lah. tetiba kan, masa duk sensorang, tengok roommate tidur, tengok sejadah, ingat benda benda yang berlaku di sekeliling, benda ni bermain di pikiran guwe.

SOLAT.

apa maksud solat?


  • Solat dari segi bahasa bermaksud doa atau doa dengan sesuatu kebaikan. 
  • Dari segi syara‘, solat bermaksud perkataan-perkataan dan perbuatan-perbuatan
    yang dimulai dengan takbir beserta niat dan diakhiri dengan salam dengan
    syarat-syarat tertentu.
  • Perkataan-perkataan di dalam sembahyang dikenali sebagai rukun qawliyy.
    Manakala perbuatan-perbuatan di dalam sembahyang dikenali sebagai rukun
    fi‘liyy dan perlakuan selain daripada perkataan dan perbuatan dikenali
    sebagai rukun qalbiyy.

haa. okay, jujur, ni pun gua amik sumber google okay. walaupun dah belajar zaman sekolah, tapi masih tak lekat. teruk beteii.

nak terang kan pun bukannya arif sangat. kang terpesong salah kang. ni amik sumber di

http://www.al-azim.com/masjid/infoislam/ibadat/solat.htm


haa. okay, dan apa yang saya nak cerita pasal solat ni?

bukan nak cakap apa, semua orang mesti ada yang tak cukup solat dia kan?
kalau bukan dalam sehari, dalam seminggu, kalau bukan dalam seminggu, sebulan, kalau bukan dalam sebulan, setahun, wajib ada kaan even tertinggal and sengaja tinggal, then, cepat cepat qadha.

fahamm?

nak cakap saya? saya pun tergolong antara orang orang di atas.

tapi, takde lah sampai 5 waktu terus tak solat.
biasanya subuh. liat benorr!!
pastu bila dah tahu lewat mula lah kalut.

kan?

.
.

sebenarnya kalau cerita pasal solat ni certain person akan sensitif.
terasa ke apa ah?

saya kalau baca post ke, tweet ke pasal solat mesti touching.
terasa lah kut. ye lah, entah bila solat nak sempurna. tapi don't worry, sememangnya saya tengah mencuba. yep. tengah melawan hasutan hasutan saiton. tapi, kadang kadang lemah jugak dengan setan ni. hailah. astaghfirullahazim (7x)

okeh,

dah, saya teruskan agenda saya,
asal usulnya, kadang kadang terfikir,

kenapa orang yang tak solat saya tengok kehidupan dia lebih senang?

kenapa orang yang tak solat saya tengok mudah dapat apa yang saya nak?

kenapa orang yang tak solat saya tengok rezeki dia melimpah?

kenapa orang yang tak solat saya tengok macam tak pernah kisah dengan perihal solat?

kenapa orang yang tak solat saya tengok macam tak pernah takut dengan kematian?

kenapa dan kenapa? apa yang dia buat?

kaan?
itu sahaja persoalan saya.

tapi ada satu hari saya bukak twitter saya terbaca pasal

"ISTIDRAJ"

apa yang saya usha dekat encik google, yang saya faham istidraj ni ialah :

"Ianya adalah pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu tidak diredhaiNya. Inilah yang dinamakan istidraj."

BUKA SINIII
DAN SINI JUGAAAA

ni gua usha tenet je k. jangan bash. okeh. then, bila baca , then baca, baca baca, pastu membaca lagi, baru lah saya faham.

mungkin ini lah yang sedang mereka (orang kepada persoalan saya tadi) sedang nikmati dan saya pun mungkin tengah nikmati juga hasil dari perkara sia sia yang saya lakukan.kaan? betul lah.

muhasabah diri Aisya. cuba bantu orang sekeliling. tapi saya sendiri tak mampu sebenarnya dan saya hampir tergelincir mungkin.

bodoh sangat lah. dah lah Lajnah Dakwah dan Kepimpinan. tapi diri sendiri tak terdakwah, nak dakwah orang. memang saya banyak rugi kut tahun ni.

sehinggalah meeting PGPI 3 hari lepas. after meeting tu, Moja ada panggil sekali ngan Wardah and Kak Jai. tanya masalah saya. tak tahu lah kenapa. dulu saya macam tak suka sikit cara Moja ni. dia sukaaa sangat nak psiko. benci lak. ada je cara dia nak suruh saya bercerita. kadang kadang dia macam nak korek cerita. mungkin dia nak tengok pendapat saya. mungkin lah. kadang kadang rasa macam dia nak buli. kehkeh. tapi, saya tahu dia baik. baik ke? entah. lah hati orang. tak boleh nak terus percaya. apa apa kena husnudzon sahaja. itu saja saya boleh buat.

okey, teruskan cerita lagi,

masa dia panggil tu senanya dah lewat dah, lepas tu Cein ada cakap suruh cepat, masa tu lah Moja ada cakap,tanda orang hatinya mati bila selalu mendengar lagu, dan kuat gelak.

tahu tak perasaan saya masa tu cemana?

rasa macam kena pukul dengan bola tenis kat kepala. lepas tu pening pening lepas tu bengong kejap.
rasa macam tak sakit sangat tu.

fyi, saya sememangnya orang yang suka gelak and suka dengar lagu. mai god mai god. teruk sangat ni. sebab tu saya rasa zaman kehancuran bakal menjelma. yang mana zaman kegagalan masa SPM mungkin kembali. wake up Aisyaa.

buat apa ni sekarang ni?
mana pergi semangat awal awal masuk sini ni Aisya?

mana pergi nasihat yang ma selalu pesan Aisya?

mana pergi nasihat yang abah selalu ingatkan pasal IPG ni?

mana? mana Aisya?

muhasabah diri Aisya.
bila nak berubah ni? sekarang boleh?
okeh, mood sedih sudah mai. mood tak best dah mai.
I think I should stop here. kang ada yang tak patut tercerita di sini.
kbye.



p/s: mungkin jadi macam ni sebab saya tak sambut pertolongan orang lain. emoji sedih.


hai

Assalamualaikum w.b.t.

fuhh fuhh. lama nya tak berblogging.

macam malu pulak nak menulis di sini. hiks

k, em the story is,
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

urghh, tak tahu nak tulis apa :3.

haa, ni, esaimen dah habis.
menunggu for final exam first semester.
entah cemerlang entah idok.
yang tau, subjek aural, amali saya dapat score 100%. (70%)

ALHAMDULILLAH.

tinggal lecturer nak masukkan markah esaimen je. (30%)

hee. harapnya dapat A lah. A- pun dah okay. tidak mengharapkan pun dapat tetinggi.

subjek lain?
hm, entah lah pulak. tak tahu nak kata apa.
kadang kadang terfikir jugak,
entah apa apa lah belajar sem ni.
macam banyak main je.

tapi memeang betul pun, asik main je.
pi kelas lambat lah. haish.
mana nak berkat ilmu kan?

kadang - kadang selalu muhasabah. tapi benda tu tak buat pun.
teruk tak? T.T

tak tahu cemana dah nak ubah diri ni.
lepas tu mula lah terfikir,
menyesal lah masuk IPG.
menyesal keluar uitm lah
patut stay shah alam sana je.

okay. sudah. makan duluu. gemorningggg :)